YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

4 padomi, kā pārstāt tērēt naudu nelietderīgi

4 padomi, kā pārstāt tērēt naudu nelietderīgi

Par naudas taupīšanu un lietderīgāku tās izmantošanu ir dzirdēti daudzi padomi. Taču tik un tā var nākties attapties, ka daļa naudas tiek iztērēta nelietderīgi. Pat, ja sākotnēji tas nešķiet nekas nozīmīgs, laika gaitā tas var radīt nopietnas problēmas. Turklāt ne tikai finansiālas.

Piemēram, kredītlīnija vai kāds cits aizdevuma veids pamatā nav nekas slikts, taču, ja tas nav plānots un neiekļaujas budžetā, var sākties krīze ne tikai finansēs, bet arī attiecībās, veselībā un citās dzīves jomās. Varētu šķist, ka tas ir pārspīlēti, tomēr nauda skar visas dzīves sfēras.

Vai Tu tērē vairāk, nekā vajadzētu?

Galvenā pazīme, ka Tu naudu tērē nesaprātīgi – Tavi izdevumi regulāri ir lielāki par ienākumiem. Viens no signāliem, kam noteikti jāpievērš uzmanība, ir kredītsaistības. Patēriņa kredīts, kurš ir samērots ar reālajām atmaksas iespējām, var būt noderīgs finanšu instruments, taču tiklīdz parādsaistību apmērs jau sasniedz kritisko robežu un rada nopietnu iztrūkumu budžetā, ir jāsāk nopietni domāt, kādas ir prioritātes un iespējamie risinājumi, lai situācija nekļūtu pavisam nekontrolējama.

Lai novērtētu savu reālo situāciju un naudas tērēšanas paradumus, ir vērts ilgāku laika posmu piefiksēt visus savus izdevumus. Iespējams, rezultāti būs ļoti pārsteidzoši. Un tie palīdzēs meklēt un atrast nepieciešamos risinājumus situācijas uzlabošanai.

Kā tad tikt galā ar nelietderīgu naudas tērēšanu? Lūk, četri padomi.

Pirms pērc - padomā

Šis ir lielo iespēju laikmets, kad dažādi vilinoši piedāvājumi sastopami ik uz soļa. Šī iemesla dēļ spontāni, nepārdomāti pirkumi kļūst par ikdienas sastāvdaļu daudziem. Lai mazinātu emocionālās iepirkšanās risku, pirms katra pirkuma veikšanas vērts sev uzdot divus jautājumus:

  • Vai tas man patiešām ir vajadzīgs?
  • Vai es to izmantošu?
  • Ja atbilde uz šiem jautājumiem ir ‘’nē’’, nepērc to lietu. Ja atbilde ir pozitīva, vērts padomāt, vai cena ir atbilstoša kvalitātei, un vai kaut kur citur šo lietu nav iespējams iegādāties lētāk.

    Jāņem vērā vēl kāds aspekts – cik bieži šī konkrētā lieta būs nepieciešama. Piemēram, iegādāties diezgan dārgu, bet kvalitatīvu mēteli, kas kalpos vairākas sezonas, var būt labs lēmums. Taču ir vērts padomāt, cik saprātīgi pirkt dārgu kleitu, kas tiks uzvilkta tikai uz vienu pasākumu un pēc tam tikai aizņems vietu skapī.

    Aprēķini, cik ilgi Tev jāstrādā, lai nopelnītu konkrēto naudas summu

    Ja Tev patīk impulsīva iepirkšanās, izvērtē, cik daudz laika aizņems konkrētās lietas iegādei nepieciešamās naudas summas nopelnīšana. Tas var palīdzēt saprast, ka noskatītā lieta tomēr nav tā vērta, lai par to atdotu tik daudz no savas dzīves laika.

    Šāds domāšanas veids labi noder arī tiem, kuru mērķis ir strādāt mazāk – izvērtējot to, kas patiešām ir svarīgs, un apzinoties arī sava laika vērtību var nonākt pie secinājuma, ka visnozīmīgāko jau tik un tā nemaz nav iespējams nopirkt.

    Koncentrējies uz saviem mērķiem

    Lai saglabātu motivāciju ilgtermiņā, svarīgi izvirzīt konkrētus mērķus. Piemēram, sakrāt naudu sapņu ceļojumam vai pēc iespējas ātrāk atmaksāt kredītu. Prioritāšu noteikšana palīdzēs veiksmīgāk tikt galā ar vēlmi ļauties kārdinājumiem un iztērēt vairāk, kā plānots, jo vienmēr varēsi izvērtēt, vai kārotais pirkums tiešām ir vērtīgāks par mērķi, kuru ļoti vēlies sasniegt.

    Nauda ir instruments, kas ļauj apmierināt savas vajadzības, uzlabot dzīves kvalitāti, sasniegt mērķus un īstenot sapņus. Taču tas viss ir iespējams tikai tad, ja pratīsi šo instrumentu efektīvi pārvaldīt.

     

    CreditOn.lv © 2007 - 2024