YOUR INTERNET EXPLORER IS NO LONGER SUPPORTED

You are using an old version of .
To improve your experience using our website, we strongly recommend to update your browser to its latest version or download one of the following browsers:

Google Chrome (recommended): Download here
Mozilla Firefox: Download here
Microsoft Edge: Only available with Windows 10
Microsoft Internet Explorer (IE10+): Only available with Windows Vista and upwards

4 ieteikumi, kā samazināt nelietderīgi izmantoto laiku | Crediton

4 ieteikumi, kā samazināt nelietderīgi izmantoto laiku

 

Bendžamins Franklins savulaik grāmatā “Padoms jaunajam tirgotājam” rakstījis, ka “Laiks ir nauda”. Šis aforisms tiek izmantots arī musdienās, un ne velti. Laiks ir vērtīgs resurss, taču tas nav bezgalīgs, tādēļ ir tik svarīgi to izmantot produktīvi, jo nedarot neko, nav arī rezultāta, līdz ar to nevar arī nopelnīt naudu. Kā sākt izmantot laiku lietderīgāk? No kā jāizvarās?

Dari to, kas Tev sagādā prieku

Darot to, kas Tevi interesē, nebūs jādomā par papildus motivāciju. Tas nozīmē arī to, ka laiks, ko pavadīsi, netiks izšķiests velti.

Lai arī ikvienā profesijā, lai sasniegtu ikvienu mērķi, ir jādara arī mazāk interesantas lietas, tomēr domas par mērķi un plānoto rezultātu ļauj veiksmīgi doties uz priekšu.

Nebaidies kļūdīties

Sabiedrībā tiek uzstādīti augsti standarti, kuriem ikviens vēlamies sekot. Bieži vien cilvēkiem ir bail no skarbajiem vārdiem un kritikas, ko viņi var saņemt par saviem darbiem, tādēļ vēlas visu izdarīt perfekti, taču tāpat kā cilvēki nav perfekti, arī nevienu darbu nav iespējams paveikt ideāli. Un vienmēr atradīsies tādi, kuri paslavēs, un kuri nosodīs vai nopels.

Ja nevēlies tikt vērtēts, tad vari izvēlēties nedarīt neko, tādējādi neveiksme nemaz nebūs iespējama, taču Tu nosodīsi pats sevi, un nemitīgi pārmetīsi sev par to, ka neesi neko darījis. Ir svarīgi samierināties un pieņemt iespēju, ka Tu vari kļūdīties! Un patiesībā bailes kļūdīties var arī palīdzēt – ja Tu gribēsi visu izdarīt pēc iespējas labāk, Tu patiešām strādāsi un darīsi visu, kas iespējams, lai to paveiktu. Un, ja Tev pašam būs gandarījums un lepnums par izdarīto, tad citu teiktais Tev vairs nebūs tik nozīmīgs.

Zini, kad beigsi darbu

Varētu domāt, ka strādājot pēc iespējas vairāk, vairāk arī iespējams izdarīt, taču tā nav tiesa. Svarīga ir nevis kvantitāte jeb laiks, cik ilgu pavadi strādājot, bet gan kvalitāte jeb tas, kā Tu šo laiku izmanto.  

Daudzi mūsdienās cieš no izdegšanas sindroma, kas, kā raksta medicine.lv, ir “fiziska un garīga izsīkuma stāvoklis, kam raksturīgs ilgstošs nespēks, absolūts intereses zudums par apkārt notiekošo un bezcerība. Ja cilvēks nesaņem atbilstošo palīdzību, sindroms var kļūt par nopietnu psihisku problēmu”. Un to rada mūsu saspringtais dzīves ritms, stress, miega trūkums, kas rodas arī tad, ja neprotam pareizi plānot savu laiku, arī strādājot ilgāk, nepietiekami veltot laiku atpūtai.

Domā par produktivitāti, nevis stundu skaitu! Ir cilvēki, kuri 5 stundās paveic vairāk, nekā citi 10 stundās, jo tie, kuri visu dienu pavada darbā, nereti daļu sava laika nemaz nestrādā, bet dara citas lietas, piemēram, komunicē ar kolēģiem, sērfo internetā u.c. Nav iespējams ilgu laiku maksimāli koncentrēties vienam uzdevumam, tādēļ arī daudzos uzņēmumos darbiniekiem tiek lūgts, piemēram, ik pēc stundas ieturēt vismaz 10 minūšu pauzi, kuras laikā gūt enerģiju.

Pamēģini arī Tu, nevis noteikt konkrētu laiku no cikiem līdz cikiem strādāsi, bet noteikt uzdevumu, kuru paveikt! Iespējams, sapratīsi, ka, maksimāli koncentrējoties, mērķi sasniegt var ātrāk.

Nedari vairākus uzdevumus vienlaikus

Multitāskings jeb vairāku darbu darīšana vienlaikus maina veidu, kā darbojas Tavas smadzenes. Kā apraksta wrike.com, tad brīdī, kad koncentrē kaut kam savu uzmanību, tiek aktivizēta prāta motivācijas sistēmas daļa, ko sauc par prefrontālo garozu, kas atrodas smadzeņu priekšējā daļā.

Kad koncentrējies, gan kreisā, gan labā prefrontālās garozas puse darbojas tandēmā. Taču, kad veic vairākus uzdevumus vienlaicīgi, šīs puses mēģina strādāt katra atsevišķi. Un lai gan šķiet, ka Tu divas lietas dari reizē, patiesībā pārslēdzies no vienas prefrontālās garozas puses uz otru. Un tā kā šī pārslēgšanās prasa arī laiku (vienu mikrosekundi), katra uzdevuma izpilde patiesībā aizņem līdz pat 40% ilgāku laiku, nekā tad, ja Tu koncentrētos tikai vienam darbam.

Tieši tādēļ – nedari vairākus uzdevumus vienlaikus, bet koncentrējies tikai uz vienu!

CreditOn.lv © 2007 - 2024